Büyükşehir’de AK Parti, Ortahisar’da CHP: Trabzon’a iki Ahmet formülü

TRABZON – 31 Mart Yerel Seçimleri’ne 3 haftadan kısa bir süre kala Trabzon’da da tablo şekillenmeye başlıyor. İktidarın en güçlü olduğu illerden biri olan Trabzon’da, AK Parti büyükşehir belediyesinde adayı Ahmet Metin Genç ile rakipsiz görünüyor. Merkez ilçe Ortahisar’da ise CHP adayı Ahmet Kaya’ya yarışa ortak hatta anketlere göre önde. Büyükşehir’de AK Parti’den vazgeçmeyip Ortahisar’da CHP’ye oy vereceğini söyleyen çok sayıdan seçmen tercihini “Trabzon’a iki Ahmet” sloganıyla formüle ediyor.

2019 Yerel Seçimleri başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bir çok büyükşehirde değişime yol açsa da bu değişim iktidarın gücünü yasladığı bölgelerden biri olan Karadeniz’e pek etki etmemişti. 824 bin nüfuslu Trabzon’da da ne 2019 Yerel Seçimleri’nde ne de 14-28 Mayıs Seçimleri’nde tabloda değişen bir şey olmadı. Siyasette doğal liderlik konumuna ulaşan Ekrem İmamoğlu’nun memleketi olan kentte tercihleri etkileyeceği düşünüldüyse de bu seçmenin siyasi kodlarını değiştirmesine yol açmadı. İmamoğlu kentte her ne kadar sevilse de aday olduğu İstanbul’da hemşerilerinin yoğun desteğini alsa da Trabzon iktidar değişmeden değişmeyen bir kent.

Trabzon’un geçmiş seçim sonuçlarına baktığımızda belediye seçimlerinin iktidara göre şekillendiğini söylemek mümkün. Özellikle 1970’li yıllardan bu yana olan yerel seçimlerde bu etki ortaya çıkıyor. İktidar sağ partideyse belediye tercihi de sağ partiden, iktidar sol partiden ise belediye de sol partiden çıkıyordu. Bunun istisnaları ise 1989’da ANAP iktidardayken SHP’nin, 1999’de DSP hükümetin başındayken Fazilet Partisi’nin, 2004’te de AK Parti iktidardayken CHP’nin belediyeyi kazanmasıyla yaşandı. Bu dönemlerde Trabzon Belediyesi’nin büyükşehir statüsünde olmadığı için merkez ilçe oylarıyla seçildiğini de belirtmek gerekiyor.

BÜYÜKŞEHİR STATÜSÜYLE AK PARTİ RAHATLADI

Trabzon’un 2012’de büyükşehir statüsüne geçmesiyle AK Parti ilçelerdeki yüksek oy oranlarıyla kentin büyükşehir belediyesinde sıkıntı yaşamıyor. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde de AK Parti’nin Trabzon Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde elinin rahat olduğu görülüyor. Büyükşehir’e mevcut Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i aday gösteren AK Parti’nin, anketlerde yüzde 55’in üzerinde bir oy oranı yakaladığı sonucu ortaya çıkıyor. CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Süha Saral ve İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhammet Erkan’ın ise Genç’le rekabet edebilecek bir oy potansiyeline erişemediği gözleniyor.

GENÇ’İN BÜYÜKŞEHİRE GEÇMESİ ORTAHİSAR’DA BOŞLUK YARATTI

AK Parti’nin işi büyükşehirde ne kadar kolay gözüküyorsa merkez ilçe Ortahisar’da işi aynı derecede zor gözüküyor. AK Parti mevcut Ortahisar Belediye Başkanı Genç’i büyükşehire aday gösterdikten sonra bu ismin yerini aday gösterdiği Ergin Aydın’la doldurabilmiş değil. Büyükşehirde şansının zor olduğunun farkında olan CHP ise kentteki en parlak ismi Ahmet Kaya’yı Ortahisar Belediye Başkan Adayı olarak tercih etti.

AK Parti adayı Aydın’a göre kentte çok daha tanınır bir isim olan Kaya, daha önce 1989’da Atay Aktuğ ve 2004’te Volkan Canalioğlu’nun iktidara karşı belediyeyi kazanma istisnasını gerçekleştirebilir. Kaya’nın seçim bölgesi Ortahisar, Canalioğlu’nun kazandığı seçimlerdeki oy bölgesi olan merkez ilçe olması da bu denklemi tamamlayan bir etken. Şehir seçim havasına girdiğinden beri seçmenlerin adaylarını ifade ederken kendiliğinden ürettiği “Trabzon’a iki Ahmet” sloganı da kentteki tercihlerin parti değil adaya göre bir tavırla yapılacağına dair izlenim oluşturuyor.

YURTTAŞLARIN SEÇİME ‘GEÇİM’ DİYEREK GİDİYOR

Görüştüğümüz Trabzonlu seçmenler, sandık başına yerel seçimler için gidecek olsalar da ağırlıklı olarak hayat pahalılığından şikayet ederek, tercihlerini bu etkenin belirleyeceğini söylüyor. Özellikle daha önce AK Parti’yi desteklediğini söyleyen emekli kesim de maaşlarının düşüklüğü ve geçim sıkıntısı sebebiyle tercihlerini değişebileceklerini dile getiriyor. Ülke genelindeki geçim dertlerinin dışında yerel sorunlar olarak da trafik yoğunluğu ve sosyal alan kısıtlığı şikayetleri öne çıkıyor. Görüştüğümüz çok sayıda seçmenden sandığa gitmeyeceklerini de duyduk.

“Akşamdan sabaha fiyatlar değişiyor, usandık” diyen bir ev emekçisi kadın, bunun sorumlusunun iktidar olduğunu söylüyor. Oy kullanmayı düşünmediğini dile getiren yurttaş, “17 bin lirayla bir aile geçinebilir mi? Bunun zaten 15 bin lirası kira. Bunun faturaları, çocuk harcamaları var. Hiç kimseye oy kullanmayacağım. Yıllardan beri AK Partiliyim ama daha oy vermem. Başka birinin de düzelteceğini düşünmüyorum” diyor.

Bir emekli vatandaş ise kentte öncelikle trafik sorunlarının çözülmesini ve fiyat artışlarının denetlenmesinin gerektiğini belirtiyor. Oy tercihlerini bu sorunları çözebileceğini düşündüğü adaylara göre yapmayı düşündüğünü kaydeden emekli yurttaş “Büyükşehir’de Ahmet Metin Genç, Ortahisar’da Ahmet Kaya’yı tercih edeceğim. İki tane Ahmet’i seçeceğiz” sözlerine yer veriyor.

GENÇ, BÜYÜKŞEHİR’DE RAHAT GÖRÜNÜYOR

Adayların ise hepsi kendinden emin ve iddialı bir şekilde seçim çalışmalarını gerçekleştiriyor. AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, iki dönem yürüttüğü Ortahisar Belediye Başkanlığı tecrübesiyle sahada yer alıyor. Genç çalışmalarında daha çok salon buluşmalarına ve ilçe ziyeretlerine ağırlık veriyor. Büyükşehir adayı olmasına karşın Genç, seçimin kritik geçeceği Ortahisar’daki etkisini kullanmak için de bu ilçeyle daha yakından ilgileniyor.

Faroz’daki (Yalı Mahallesi) mahalle buluşmasını takip ettiğimiz Genç’e ilgi yine yüksek görünüyor. Partisi dışında da seçmen tarafından kabul gören bir siyasetçi olan Genç, bu durumu halkla kurduğu bağla açıklıyor. Hedefinin Trabzon’u gelişmişlik endeksinde 1. sıraya çıkarmak olduğunu kaydeden Genç, en önemli projelerinin ise ‘raylı sistem, Gülcemal Projesi (Faroz-Beşirli sahil düzenlemesi) ve sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması’ olduğunu söylüyor.

Genç, seçim çalışmalarında daha çok salon buluşmalarına ağırlık veriyor.

SARAL, ‘VAAT’ DEĞİL GERÇEKLERLE YOLA ÇIKTI

CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Süha Saral, siyasetten gelmeyen bir isim. Net ve doğrucu bir isim olduğunu söylemleriyle ortaya koyan bir aday olan Saral, ‘vaat’ kelimesinin siyasette bir aldatmaca olduğunu ve Trabzon’un gerçek sorunlarıyla ilgilendiğini dile getiriyor. Yapamayacağı hiçbir şeyi söylemediğini kaydeden Saral, Trabzon’un sorunlarını çok iyi bildiğini ve 5 yıllık seçime yönelik vaatler değil, kentin imar, ulaşım, trafik ve tarım sorunlarına bütünsel çözümler sunduğunu ifade ediyor.
Trabzon’un AK Parti yönetiminde plansız yönetildiğini kaydeden Saral, kentin yıllarının kaybedildiğini dile getiriyor. “Trabzon geçmişiyle bağını kopardı, bugünü yaşayamıyor, geleceği planlayamıyor” diyen Saral, kent yoksulluğunu çözmenin de öncelikli hedefleri olacağını söylüyor.

Siyaset sahnesine ilk kez çıkan Saral, bilindik siyasetçilerin dışında bir portre çiziyor.

ERKAN, HÜR VE MÜSTAKİL KARARININ KARŞILIK BULDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Büyükşehir bir diğer öne çıkan isim ise İYİ Parti adayı Muhammet Erkan. İYİ Parti’nin Trabzon’da kurucuları arasında yer alan Erkan, sahada kendilerine büyük bir ilgi olduğunu ve süpriz yapacaklarına inandıklarını söylüyor. Geçim sıkıntısından dolayı vatandaşların AK Parti iktidarına ciddi bir tepkisi olduğunu gördüklerini kaydeden Erkan, seçimlere ittifaksız girmelerinin halk tarafında olumlu karşılık bulduğunu dile getiriyor. AK Parti’nin Trabzon’da günü kurtarma hamleleriyle belediyecilik yaptığını kaydeden Erkan, kentte çağdaş bir belediyecilik olmadığını ve ‘beton dökme’ dışında bir iş yapılmadığını ifade ediyor.

Erkan, seçimlere ittifaksız girmenin seçmende olumlu karşılık yarattığını düşünüyor.

AYDIN, ORTAHİSAR’DA YARIŞA İNANMIYOR

Ortahisar’da ise yarışın iki tarafından biri AK Parti adayı Ergin Aydın olacak. AK Parti’nin merkez ilçe kurucuları arasında yer alan Aydın, meclis üyeliği ve belediye başkan yardımcılığı dışında partide üst düzey görevlerde bulunmamıştı. 2009 Yerel Seçimleri’nde Trabzon Belediye Başkan Aday Adayı olan fakat aday gösterilmeyen Aydın, 2015 Genel Seçimleri’nde de 6. sıradan milletvekili adayı gösterilmiş fakat seçilememişti. Uzun süredir siyasetin görünür tarafında olmayan Aydın, ismi en son belirlenen adaylardan biri olarak AK Parti’nin Ortahisar Belediye Başkan Adayı olarak seçim yarışına katıldı.

Aydın, seçim yarışına geç başlamalarının dezavantaj olarak görülse de Trabzon’da geçmişten kalan izleri olduğu için bu durumun ortadan kalktığını söylüyor. Ortahisar’ı katılımcı belediyecilikle yönetmek istediklerini dile getiren Aydın, kentte halkın istemediği bir iş yapmayacaklarını dile getiriyor. Ortahisar’da CHP adayı Ahmet Kaya ile yarışacağı söylemlerini de değerlendiren Aydın, “Biz yarışımızı Türk Hava Yolları ile yapıyoruz. Biz hizmet yarışı yapıyoruz” sözleriyle yanıt veriyor.

Aydın, sahaya geç çıkmalarının dezavantajını kırdıklarına inanıyor.

KAYA, PARTİ ÜSTÜ TAKDİR GÖRÜYOR

Trabzon’da seçimin en çok konuşulan ismi Ahmet Kaya da sahanın en aktif isimlerinden. 27. Dönem CHP Milletvekilliği yapan ve kentte her vatandaşın sorunuyla ilgilenerek parti üstü bir konum kazanan Kaya, seçmenin her kesiminden destek bulan bir isim. İlçeyi sokak sokak gezen, yurttaşların elini sıkan Kaya, büyük ilgi görüyor. Pelitli Mahallesi’ndeki seçim çalışmasını takip ettiğimiz Kaya’ya çok sayıda vatandaşın “CHP’ye hiç oy vermedim ama Ortahisar’da oyum sizin”, “Kimse bizim sorunumuzla ilgilenmedi, bir tek sen ilgilendin”, “Belediyeye defalarca ulaşamadık, sana bir telefonda ulaştık” gibi sözlerine şahit olduk.

“Vatandaşın derdiyle dertlendiğimiz için ilgi görüyoruz” diyen Kaya, seçmenle milletvekilliği döneminde kurduğu bağla her kesimden oy alabildiğini sahada gözlemlediklerini dile getiriyor. Yerel seçimlerde kimsenin partisinin gücüne güvenmemesi gerektiğini kaydeden Kaya, seçmenlerin adaylara ve niteliklerine baktığını ve hem sahadaki gözlemlerinde hem de anketlerde önde çıktıklarını ifade ediyor.

Ortahisar’ı sokak sokak gezen Kaya, sahada büyük ilgi görüyor.

KURT: TRABZONLU SEÇMEN AVANTAJI NEREDE GÖRÜRSE ONA YÖNELİR

Trabzonlu Gazeteci-Yazar Hasan Kurt, seçimin her dönemde olduğu gibi vaatler üzerinden yürüdüğünü esas amacın kentin sorunları değil, koltuk yarışı olduğunu söylüyor. Trabzon’da çok büyük bir değişim beklemediğini kaydeden Kurt, ilçe bazında ise değişimler olabileceğini, bunlardan birinin de Ortahisar olduğunu kaydediyor. Trabzonlu seçmenin kamuoyunda konuşulduğu kadar tutucu bir yapıda olmadığını ifade eden Kurt, “Vatandaşların bir önceki seçimdeki tercihine göre yorum yapıyoruz. Ancak vatandaş avantajı, menfaati nerede bulursa ona yönelir. Yurdun genelinde olduğu gibi Trabzon’da da durum bu” sözlerine yer veriyor.